О манифестацији

o-manifestaciji

Циљ манифестације је унапређење и промовисање културе, уметности и књижевности, кроз очување лика и дела Бранислава Ђ. Нушића, манифестација је постална стална, традиционална, са намером да се прошири и на ученике школа из Црне Горе, Македоније и Бугарске, као и да садржај саме манифестације у делу који се односи на професоре и наставнике школа допринесе унапређењу спровођења наставних планова и развијања педагошких метода у раду са ученицима основних и средњих школа.

Програм у којем учествују све школе које носе име „Бранислав Нушић“ из Србије и региона садржи:
избор најбоље изведене ђачке представе на тему Нушићевих дела,
такмичење у познавању живота и рада Бранислава Нушића,
такмичење у оријентацији и у умешности израде аутопортрета-фотографије (selfie),
округли сто и стручне радионице за професоре и наставнике школа учесница,
пратећи културно-образовни програми (Изложбе, предавања, радионице, млади беседници, концерти …)

Манифестација је намењена пре свега ученицима и наставницима, односно професорима основних и средњих школа у Србији и региону, али кроз додатне активности пројекта и ученицима и студентима музичких школа и ликовне академије.

На иницијативу „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈЕ која је подразумевала креирање јединствене манифестације у којој су активно учешће узели ученици свих школа које носе име Бранислав Нушић и дали подршку организацији догађаја под називом „Нушићеви хајдуци“ у Сокобањи и ставрању јединствене ученичке мреже коју је подржала Туристичка организација Сокобање.

Место одржавања манифестације – Сокобања је одабрана из више разлога:

1.Једна од школа која носи Нушићево име је средња школа која има седиште у Сокобањи (тако да су ученици те школе истовремено укључени као волонтери на манифестацији и као ментори ученицима основних школа)

2.Бранислав Нушић је током живота, као редован гост Сокобање у периоду од 1929. до 1936, године, одседао код свог пријатеља, чувеног фотографа Синише Ристића, и за његове разгледнице Сокобање срочио чувени слоган „Соко бања, Соко град, дођеш матор, одеш млад!“

3.Сокобања има све потребне капацитете, инфра и супра структуру, адекватну за одржавање планираних активности – има све потребне могућности за достизање примарног циља манифестације, а то је образовање у области културе, подстицање примене нових технологија у обалсти културе, умрежавање, подстицање младих талената развој дечјег стваралаштва и образовања.

4.Сокобања је прва еколошка општина у Срији. Јединствена је по природним ресурсима, обилује уређеним амбијентима погодним за одржавање пратећих догађаја манифестације (оријентациони крос. изложбе, представе, фото радионица)

o-manifestaciji-2

Учесници манифестације:

 • Основна школа „Бранислав Нушић“ из Бања Луке
 • Основна школа „Бранислав Нушић“ из Београда
 • Основна школа „Бранислав Нушић“ из Смедерева
 • Основна школа „Бранислав Нушић“ из Ниша
 • Основна школа „Бранислав Нушић“ из Уровице
 • Основна школа „Бранислав Нушић“ из Ратаје
 • Средња школа „Бранислав Нушић“ из Сокобање
 • Музичка школа „Др Војислав Вучковић“ из Београда
 • Народна библиотека „Стеван Сремац“ Сокобања
 • Туристичка организација Сокобања
 • Ликовна академија у Београду
 • „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈА из Београда

Хронологија манифестације:

panorama-nusicevi-hajduci-2