МАНИФЕСТАЦИЈА „НУШИЋЕВИ ХАЈДУЦИ VI“, 13. ДО 15. ОКТОБАР 2023. СОКОБАЊA

Манифестација „Нушићеви Хајдуци“, која окупља школе из Србије и региона које носе име писца Бранислава Нушића, одржана je по шести пут, од 13. до 15. октобра  ове године, у Сокобањи.

Такмичарски део  драмских секција основних школа одржан је у суботу, 14. октобра у реновираној сали биоскопа „Моравица“, где су изведене представе пред стручним жиријем и публиком. Улаз за све грађане и посетиоце ове традиционалне манифестације био је слободан.

У оквиру манифестације одржана је изложба „Позоришни живот од Новог Бечеја до Београда“, у Легату „Милуна Митровића“, поводом стогодишњице од извођења прве представе „Сумњиво лице“, уз приказ уметничке биографије Теодоре Боберић Арсеновић, првакиње драме и опере Народног позоришта у Београду.

Трагиционални квиз знања, популарно такмичење у познавању живота и дела Бранислава Ђ. Нушића, који је изазвао велико интересовање гостију Сокобање, одржан је у недељу, 15. октобра, у Атријуму Туристичке организације Сокобање.

Прво место у квизу знања освојила је екипа ОШ „Бранислав Нушић“ из Смедерева,  друго истоимена школа из Београда, а треће место „Нушићевци“  из Бања Луке. Квизу је претходила интерактивна радионица „Учионица на отвореном учитељице Љутмиле“, у  извођењу академске глумице Иване Мандић, у режији Злате Типолд.

Стручни жири, коме је председавала директорка Средње школе „Бранислав Нушић“  из Сокобање Ана Милићевић,   доделио је награде за учешће у драмском програму манифестације. Најбољу представу „Зона Замфирова“ извела су „Нушићеви Хајдуци“ драмске секције ОШ „Бранислав Нушић“ из Ратаја, за  најбољу сценску поставку награђена је ОШ из Смедерева, специјалну награду за оригиналност и изузетан допринос манифестацији добили су основци из Бања Луке. За најбољег глумца, награду „Чеда Брба“ заслужио је Иван Милосављевић из Ратаја, за најкомичнији лик награду „Лаза Црвца“ добила је Каролина Зозуља, а за налепши костим ученица Андреја Лекић из Београда.

Организатор манифестације „Нушићеви Хајдуци“ је „НУШИЋ“ Фондација, у сарадњи са Туристичком организацијом и  Културним центром Сокобања, као и СШ „Бранислав Нушић“, ОШ „Митрополит Михаило“, Народном библиотеком „Стеван Сремац“,  уз подршку Општине Сокобања и Министарства културе  Владе Републике Србије.